2010. szeptember 16., csütörtök

Hangoskönyv az iskolában?!

Külföldön sok iskolában használják a hangoskönyveket oktatási és fejlesztési célokra.

A mai pedagógiai képzés szerencsére (vagy csak nekem volt szerencsém?) segít a leendő tanároknak elsajátítani a modern oktatási módszereket, és arra buzdítja a leendő tanárpalántákat, hogy merjék kipróbálni és használni az új, ötletes módszereket is. 

Ezek közé tartozhatna a hangoskönyv alkalmazása is. Magyar órán, az anyanyelvi oktatásban egy Esterházyt elővenni „magyar fakton” a gimiben, vagy egy Egri csillagokat meghallgatni  Bitskey Tibor előadásában igazi élmény lehet: nemcsak színesíti az órát, új képességet fejleszt a gyerekekben.
A profi színészek által előadott mű másfajta agyi területeket aktivizál: a hallás után szövegértés képessége fejlődik ezáltal a gyerekekben.
Egy jól vezetett közös hallgatás során kielemezhetik a hangsúlyozást, a szöveg tagolását és azt, hogy milyen elemekkel teszi érthetővé és élvezetessé a hallás utáni befogadást az előadó.
A jó felolvasás által a gyerekek retorikai képességei is fejlődhetnek.
Ha gyakorló tanár volnék, biztosan rendeznék hangoskönyv-felolvasó versenyt (persze csak részletekkel dolgozva), így a felkészülés során a szöveggel is megismerkednek az szükséges alapos, értő olvasás által; amellett, hogy gyakorolják a hangsúlyozást, a szöveg tagolását.
Emellett ha a gyerekek megismerik ezt az olvasási formát is, az olvasási nehézségekkel küzdő gyerekek számára ez egy kincsesbánya lehet, felfedezni a könyvek világát, a kötelező szenvedés nélkül, melyet számukra a hagyományos olvasás jelentene.
Az idegen nyelv tanulása is valódi móka lehet, ha elveszünk egy jó kis izgalmas hangoskönyvet. Bár kétségkívül a tantermi hanganyagoknak is sok előnye van, hiszen azok célzottan koncentrálnak egy adott területre, egy remek brit színász által felolvasott angol nyelvű hangoskönyv kapcsán még az akcentusok rejtelmeibe is belemerülhetnek.
Továbbá így a hallás után megértés gyakorlása nemcsak az osztályteremben történhet, hanem akár az utcán is „angolozhatnak” a nebulók, ha olyan anyagot adunk a fülükbe, ami őket is érdekli.

Összegyűjtöttem pár ötletet és területet, ahol a hangoskönyv jótékony hatással van tanár és diákjai idegeire is:
•    Megismerhető a helyes hangsúlyozás, a szöveg tagolása
•    Jó példát hallhatnak a tanulók az értő felolvasásra
•    Retorikai képességeik fejlődnek
•    A szerző saját előadásában felolvasott hangoskönyve a megértést is segíti
•    Más agyi területeket mozgat meg
•    Fejlődik a hallás utáni megértés képessége
•    Általában javul a szövegértési készség
•    Az olvasási nehézségekkel küzdő tanulóknak új lehetőséget kínál az olvasás megszeretésére
•    Az idegen nyelvi oktatásban a különféle akcentusokkal is megismerkedhetnek

Bár magam lelkes, újító tanár volnék, ha gyakorló tanár lennék, így elfogult vagyok, várom az ellenvetéseket.

2010. szeptember 9., csütörtök

Szenzációs útikalauz kezdő apukák részére

Terheskönyv kispapáknak



Voltál már várandós kispapa, átélted már legalább egyszer? Akkor minden, amin akkor keresztül mentél, visszaköszön a könyvben. Fel lehetett volna fogni így is, humorosan!
-    „De hiszen akkor ez borzasztóan komoly volt és senki sem adott tanácsot.”
Az apukák nagy része pánikba esik, elmenekül. Persze büszke, hogy apuka lesz, hogy képes utódot nemzeni, de többen úgy gondolják, az Ő feladatuk ezen a ponton véget ért. Majd ha megszületett a gyermek, igen, akkor majd neveli.
Addig viszont el fog telni 40 hét (9 hónap – ¾ év) és ez borzasztóan hosszú idő. A párja pedig változik és nem olyan, amilyen azelőtt volt, és nem csak külsőleg. Látszólag nem ugyanaz a kívánatos, kedves és csodaszép hölgy lesz, aki elcsavarta egykor a fejét. A kispapa pedig nem érti, hogy miért. Az érzelmi és hangulati változások miatt pedig minden türelmére szükség van.
Ha meghallgatod a hangoskönyvet, szembesülni fogsz az úgynevezett „aha” érzéssel! Igen, nálatok is pont ezek a problémák merültek fel. Milyen jó lett volna tudni, mire, hogyan reagálj. Hány kellemetlen percet kerülhettél volna el, de a barátoktól, férfitársaktól inkább ugratást kaptál, mint használható tanácsokat. Ebben a helyzetben talán még anyukád sem tudott segíteni. Végre valaki, aki értelmes dolgokat mond és megválaszolja a felmerülő kérdéseidet.
Terveztek még gyermeket? Ha meghallgattad ezt a hangos könyvet, már tudod mit, hogyan tegyél, hogy örömtelibben vészeljétek át a gyermek születéséig elmúló, nem rövid időt.
Először leszel apuka? Mázlista vagy! Itt a „használati utasítás”, hogyan kezeljük a váratlan helyzeteket, a megváltozott körülményeket. Ha meghallgatod, felkészülhetsz minden váratlanra. Kedvesed is büszke lesz rá, hogy milyen jól viseled a változásokat, nem úgy, mint a barátnők férjei. Úgy gondolom, az sem baj, ha megmutatod neki ezt a könyvet. Nem baj, ha Ő is tudja, milyen változásokat kell elviselned és talán elnézőbb is lesz veled, ha ezekkel szembesül.
Összefoglalva úgy gondolom, ez a könyv a boldog családok alapműve, akik a gyermekvárás nehéz időszakát legyőzve, szerető családként foghatnak gyermekük felneveléséhez, amihez további „használati utasításokra” lesz szükségük.
De az már egy másik történet.


2010. szeptember 2., csütörtök

Márai Sándor: Rómában történt valami (vélemény)

Mivel a kedves "hallgatóink" olyan lelkesek, időnként kapunk szuper kis minielemzéseket hangoskönyvekről.

Ehhez a történethez hozzátartozik, hogy az írás szerzőjével, Páhy Judittal a Facebook-on "futottunk össze", és megkérdeztem tőle, hogy ha a regényt már olvasta,volna-e kedve meghallgatni hangoskönyvben is. Volt kedve.
Így született ez a kis írás Márai hangoskönyvéről: Rómában történt valami.

"A Rómában történt valami című könyvet kb. 1 éve olvastam.
Történelmi regény, Julius Caesar halálának napján történt eseményeket, halálának körülményeit eleveníti fel. Minden fejezet más szemszögből világítja meg Julius Caesart, hűen tükrözve az akkori Róma polgárait, az ékszerészt, az ügyvédet, a szeretőt, stb. sajátságos gúnnyal és iróniával fűszerezve.
A könyv olvasása igazi élmény volt. A cím alapján egy komolyabb történelmi regényre számítottam, egy nehezebb hangvételű műre. Kellemesen csalódtam. Nem tudtam letenni, annyira tetszett.
A hangoskönyv előadója Rátóti Zoltán a legjobb választás.
Élvezet volt hallgatni, ahogy játszik a hangjával. és a stílusjegyekkel, életszerűen megelevenítve a mű szereplőit, köztük női  alakot is. A párbeszédes részeknél, ahogy vált a hangszínek között, az szenzációs.
Szórakoztató, sziporkázó, humoros.
Az egyik legszórakoztatóbb hangoskönyv, az általam eddig hallgatottak közül." Páhy Judit